REÏNTEGRATIE - inleiding

Home
Gedachtegoed
IRO
Reintegratie
vanuit werkloosheid (werkgevers)
vanuit werkloosheid (individuen)
vanuit ziekte (werkgevers)
vanuit ziekte (individuen)
Loopbaanadvies
Arbo
Ziekteherstel
Outplacement
Contact


Reintegratie (we hanteren met opzet de moderne schrijfstijl zonder ï) kan vanuit verschillende situaties:

Lees hieronder verder, en klik voor nog meer informatie op het submenu links.

Voor reintegratie vanuit ziekte en wel dienstverband is uw werkgever verantwoordelijk voor reintegratie. In het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, Pemba boete en goed werkgeverschap is de werkgever verplicht om zoveel mogelijk in het werk te stellen u weer gezond te maken - terug in dezelfde functie bij het bedrijf, in een andere functie bij hetzelfde bedrijf (beide: 'reintegratie eerste spoor') of anders weer gezond worden en bij een ander bedrijf werken ('reintegratie tweede spoor').

Als uw werkgever niets doet heeft dat zowel nadelen voor u als voor de werkgever, lees verder als u werkgever bent onder reintegratie vanuit ziekte voor werkgevers en als u werknemer bent onder reintegratie vanuit ziekte voor werknemers.

Wat als de werkgever er geen geld voor over heeft of niets doet?
PRB!

Mocht de werkgever onverhoopt niets doen, of niets uit willen of kunnen geven, dan is het altijd nog het PRB, Persoons Gebonden Reintegratie Budget. Dat houdt in dat het UWV bijspringt met ca. 3600 euro bruto excl. BTW. Contacteer een van onze bureaus en zij kunnen er u alles over vertellen. Dat is goed gedaan van het UWV, want daarmee kan toch voor elke zieke werknemer een traject bekostigd worden!

Voor reintegratie vanuit werkloosheid raden wij u sterk aan IRO, Individuele Reintegratie Overeenkomst, te kiezen. Kijk vooral op www.kiesjereintegratie.nl. Uw bureau van voorkeur helpt u erbij - kies een bureau, ga vrijblijvend op gesprek, pas als het bevalt zegt u 'ja' en gaat u met hen in zee! Zij helpen u om er dan een IRO 'doorheen' te krijgen.

Bent u WW-er (al dan niet ziek) of WAO-er, dan hebt u altijd recht op een IRO.

Indien u geen uitkering heeft, of bijstand, hebt u helaas geen recht op een betaald reintegratietraject (wij werken hier echter wel aan!).

Bijstand

Sommige gemeenten experimenteren met trajecten die cliënten zelf uit kunnen kiezen: informeer er bij uw gemeente naar, vraag een kopie van de gemeentelijke reintegratieverordening (u hebt er recht op) en vraag of ze een experiment met IRO's doen of anderssoortige trajecten waarbij u zelf een bureau mag uitzoeken.

In het bijzonder voor mensen met MBO of hoger niveua geldt dat het goed is om zelf een bureau uit te kiezen, want veel gemeenten zijn er nog niet aan gewend dat mensen met soms veel ervaring en hoge opleiding. Voorkom dan een standaard-groepstraject a la 'El Cheapo' (kijk onder foute voorbeelden!) en vecht om zelf een bureau te kiezen en een consulent en een traject met meer inhoud!

Bureaus die bij De Bestemming zijn aangesloten vindt u onder http://www.kiesjereintegratie.nl/bureaus.html